4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Peru’da Binlerce Yıllık Bir Mezar Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’nun Lima bölgesindeki antik bir balıkçı kasabasında, seçkin bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarı ortaya çıkardı. Kadının cildi, saçı ve tırnakları korunmuştu ve bu durum, keşfin Peru arkeolojik kayıtlarında kolay görülmeyen, nadir bir keşif olması anlamına geliyordu.

Mezar, MÖ 3000 ila 1800’e dayanan ve bazı uzmanların Amerika’daki en eski medeniyet olduğunu düşündüğü az bilinen bir toplum olan Caral medeniyeti tarafından binlerce yıl önce kullanılmış Áspero arkeolojik alanında keşfedildi. Mezardaki kadının öldüğünde 20 ila 35 yaşları arasında olduğu düşünülüyor ve vücudu özenle karmaşık bir malzeme ağıyla sarılmış halde bulundu.

Kefeninde pamuklu kumaşlar, hasır paspaslar ve And Dağları’ndaki en eski tüy sanatı örneklerinden biri olan makav tüyleriyle işlenmiş bir panel vardı ve hepsi bitki lifleri demetleri üzerine bir ağ şeklinde hassas bir şekilde yerleştirilmişti. Bu da kadının bölgenin soylularından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gösterişli bir başlık da giymişti ve tüm bunlar 4.500 yıldır çok iyi korunmuş.

Caral uygarlığının teknolojik ilerlemelerinin bir kanıtı olan etkileyici nakışların yanı sıra, ekip kadının dinlenme yerini süsleyen zengin mezar eşyaları da buldu. Saz sepetler, incelikle süslenmiş bir iğne, bir Amazon salyangoz kabuğu, yeşil ve kahverengi boncuklarla işlenmiş bir tukan gagası, yünlü kumaşlar, bir balık ağı, dokuma aletleri ve tuhaf bir şekilde yaklaşık 30 tatlı patates, mezar odasının alt kısmına dağılmış buluntular arasındaydı.

Keşfin ilginç bir noktası da bu kazıların yapıldığı alanın, uzun yıllar boyunca modern dönemin çöplüğü olarak kullanılmasıydı. Modern çağın insanları, bu antik mezarların bulunduğu alanı tonlarca çöple doldurmuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen kadının saçlarının, teninin ve yanındaki eşyaların korunmuş olması, 4.500 yıl önceki yaşama dair önemli ipuçları kazanılmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği özel röportajda Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı …

TP-Link’e güvensiz ürün yasağı: Ticaret Bakanlığı duyurdu

Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği kapsamında yapılan denetimler sonucu, toplam beş ürünün toplatılması kararlaştırıldı. Bunlardan dördü telefon modeli olurken, biri TP-Link’in alt markası Mercusys’in “AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System” adlı ağ …

LG’nin devrimsel “rüya OLED” teknolojisi gerçeğe bir adım daha yaklaştı

OLED ekranların uzun yıllardır çözüm bekleyen temel sorunlarından biri olan mavi piksel verimsizliği, LG Display’in yeni duyurusuyla tarihe karışmak üzere. Şirket, mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirmeyi başardığını açıkladı …

Minik Pearl ile dev Reggie: Rekorların köpekleri buluştu!

Florida’dan Idaho’ya uzanan yolculuk, Guinness kayıtlarına geçen iki zıt köpeği buluşturdu. Boyut farklarına rağmen şaşırtıcı bir uyum yakalayan Pearl ve Reggie’nin hikayesi, dikkat çeken detaylarla dolu…

GeForce Now’a bu hafta eklenen oyunlar belli oldu!

Güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duymadan yalnızca stabil bir internet bağlantısıyla popüler oyunları oynamaya imkan tanıyan GeForce Now haftanın duyurdu. İşte detaylar! GeForce Now haftanın oyunları açıklandı – 1 Mayıs GeForce Now tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir