Çin’in yeni yapay zeka uygulaması DeepSeek nedir?

DeepSeek: Yeni Nesil Çin Merkezli Yapay Zeka Uygulaması

Çin menşeli geliştirilen DeepSeek, rakiplerine göre daha düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanılarak ortaya çıkan bir yapay zeka uygulamasıdır. Bu yenilikçi yapay zeka modeli, ChatGPT gibi ABD merkezli güçlü rakiplerini geride bırakmayı başarıyor. DeepSeek, iPhone kullanıcıları arasında en popüler yapay zeka asistanlarından biri haline gelmiş durumda ve kullanıcı dostu arayüzüyle geniş kitlelere hitap ediyor.

Önde gelen kantitatif hedge fonlarından High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek, düşük maliyetle ve az çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i 20 Ocak’ta piyasaya sürdü.

Bazı uzmanlar, R1’in Google veya OpenAI gibi teknoloji devlerinin benzer modellerinden daha üstün performansa sahip olduğunu iddia ederken, uygulama dünya genelindeki uygulama mağazalarında kısa sürede ilk 10’a girmeyi başardı.

PİYASAYI NASIL ETKİLEDİ?

DeepSeek’in yeni yapay zeka modeli, bugüne kadar görülen en güçlü “açık kaynaklı” modellerden biri olarak kabul edilirken, birçok araştırmacının bu teknolojiyi kullanmasına olanak sağladı. DeepSeek, yayınladığı teknik raporda modelini sadece 2 bin Nvidia çipi ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle 2 ayda geliştirdiğini açıkladı.

Google, OpenAI veya Meta gibi teknoloji devleri benzer projeler için 10 kat daha fazla harcama yaparken, DeepSeek’in atılımı yapay zeka geliştirme süreçlerini radikal bir şekilde değiştirebilir.

Related Posts

Samsung Galaxy, iPhone’yi ikiye katladı

Samsung ile Apple arasındaki rekabet, bu kez batarya ömrü verileriyle gündemde. Avrupa Birliği’nin yayımladığı Avrupa Enerji Etiketleme Ürün Kayıt Sistemi verilerine göre, Samsung Galaxy S25 Ultra, 2.000 şarj döngüsüyle iPhone 16 Pro Max’in 1.000 …

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …