Türkiye, denizlerde yeni bir rekora imza attı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını belirterek, “Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” ifadesini kullandı. Yumaklı, yazılı açıklamasında, su ürünleri sektörünün, geçen yıl gerçekleştirdiği ihracata ilişkin değerlendirmede bulundu. Denizler ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün önemli faaliyetler yürüttüğünü vurgulayan Yumaklı, bu çalışmalar kapsamında Türkiye’nin su ürünleri üretiminin, başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir şekilde arttığını bildirdi.

DESTEKTEN YARARLANANLARIN SAYISI ARTTI

Bakan Yumaklı, geçen yıl bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra su ürünleri için de üretim planlamasını uygulamaya başladıklarını anımsatarak, “Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü, üretim planlaması kapsamına dahil ettik. Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024’te yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu.” bilgilerini paylaştı.

2024’TTE 97 ÜLKEYE SU ÜRÜNÜ İHRACATI YAPILDI

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğuna dikkati çeken Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği, üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli artış gerçekleşti.” değerlendirmesini yaptı. Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ettiğini belirterek, son yıllarda su ürünleri ticaretinde ülkenin kendine yeterlilik oranının yüzde 120 seviyesinde olduğuna dikkati çekti. İhracat rakamlarının da bunu açıkça ortaya koyduğunun altını çizen Yumaklı, “Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” bilgisini verdi.

LEVREK VE ÇİPURA İLK SIRALARDA

İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktararak, şunları kaydetti: Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.