Geçmişte, yaşadığınız yerde hangi dinozorlar yaşıyordu?

Dünya’nın Geçmişine Yolculuk: Etkileşimli Harita ile Geçmişe Dönüş

Dünya’nın geçmişine yolculuk hiç bu kadar kolay olmamıştı… Yeni bir etkileşimli harita, kıtaların milyonlarca yıl içinde nasıl değiştiğini göstererek, şu anda yaşadığınız yerin antik çağlardaki konumunu ve yakınlarda hangi tarih öncesi canlıların yaşadığını gözler önüne seriyor.

Son 750 milyon yıl boyunca, tektonik plakaların hareketi gezegenin yüzeyini sürekli olarak değiştirdi. Kıtalar bir araya gelip devasa süper kıtalar oluşturdu, sonra ayrılarak bugünkü hallerine dönüştü. Okyanuslar açıldı, kapandı, kara parçaları tropikal bölgelerden kutuplara kadar sürüklendi ve Dünya üzerindeki yaşam koşulları tamamen değişti.

Dinozorlar Çağına Yolculuk

Çevrimiçi harita, Kaliforniyalı paleontolog Ian Webster tarafından geliştirildi ve geçmişte yaşadığınız bölgenin neye benzediğini son derece ayrıntılı bir görselleştirme ile sunuyor. Kullanıcılar, şehirlerini girerek jeolojik zaman boyunca nasıl hareket ettiğini keşfedebiliyor.

Harita varsayılan olarak yaklaşık 240 milyon yıl öncesine, yani Orta Triyas dönemine ayarlanmış şekilde açılıyor. Bu dönem, kıtaların halen dev süper kıta Pangaea olarak birleşik olduğu ve dinozorların, memelilerin ve kuşların ilk ortaya çıkmaya başladığı zaman dilimiydi.

Harita Nasıl Çalışıyor?

Bu etkileşimli platform, kullanıcıların yaşadıkları bölgenin tarihsel değişimlerini keşfetmelerine olanak tanıyor. Harita yardımıyla:

  • Şehrinizin milyonlarca yıl içinde nasıl hareket ettiğini,
  • Su altında mı, ekvatora yakın mı yoksa kutup bölgelerine mi sürüklendiğini,
  • Geçmişte hangi canlıların yaşadığına dair bilimsel tahminleri gözlemleyebilirsiniz.

Bu harita sadece geçmişte yaşadığınız yeri keşfetmek için değil, aynı zamanda coğrafya ve tarih konularına ilgi duyan öğrenciler için de büyük bir öğrenme fırsatı sunuyor. Dünya’nın jeolojik evrimini anlamak isteyenler için bu tür interaktif araçlar, geçmişin sırlarını açığa çıkarmada önemli bir rol oynuyor.

Related Posts

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.