LG’nin devrimsel “rüya OLED” teknolojisi gerçeğe bir adım daha yaklaştı

Rüya OLED Teknolojisi Artık Gerçek Oluyor

OLED ekranların uzun süredir yaşadığı mavi piksel verimsizliği sorunu, LG Display tarafından çözüme kavuşturuluyor. Şirket, mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini duyurdu. Bu önemli gelişme, uzun zamandır hayalini kurduğumuz “rüya OLED” ekranlarının yakın geleceğe taşınmasını sağlıyor. Bu yeni teknolojiyle, kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerde fosforesans kullanılarak daha kaliteli ekranlar üretilebilecek.

Zayıf Halka Artık Güçleniyor

OLED ekranlar, organik bileşenlerin ışık yayma özelliklerinden faydalanarak görüntüleri oluşturuyor. Fosforesan materyaller, floresanlara göre daha az enerji tüketmenin yanı sıra daha uzun ömürlü olmalarıyla biliniyor. Ancak mavi piksellerdeki verimsizlik ve kısa ömür nedeniyle bu alanda halen sorunlar yaşanıyordu, ki bu durum aynı zamanda ekran yanması gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyordu.

LG Display, Universal Display Corporation (UDC) ile iş birliği yaparak bu mavi piksel sorununa çözüm getiriyor. Yeni mavi PHOLED panellerde çift katmanlı tandem yapı kullanılıyor. Bu yapı, yüksek verimli mavi fosforesan emisyonu sağlarken aynı zamanda uzun ömürlü floresan mavi katmanı da içeriyor. Bu sayede enerji açısından daha verimli ve daha kararlı paneller üretilebiliyor.

Verimlilik Artık Daha Yüksek

LG’nin açıklamasına göre, yeni teknoloji sayesinde OLED TV’lerde enerji tasarrufu yüzde 15’e kadar çıkabiliyor. Özellikle batarya ile çalışan akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlarda daha az enerji tüketilmesi, kullanım sürelerini artırabilir. LG Display’in büyük markalara panel tedarik etmesi göz önüne alındığında, bu teknolojinin kısa sürede geniş kitlelere ulaşması bekleniyor.

Şirketin belirttiğine göre, yapay zeka bilgisayarları (AI PCs) ve AR/VR cihazları gibi yüksek çözünürlüklü ve yüksek verimli ekran gerektiren cihazlar, yeni mavi PHOLED teknolojisine odaklanacak. LG Display, 11 Mayıs’ta San Jose’de düzenlenecek olan SID Display Week 2025 etkinliğinde, küçük ve orta boyutlu cihazlara (örneğin akıllı telefon ve tabletler) yönelik geliştirdiği mavi fosforesan OLED panelini sergileyecek.

Yeni üretim sürecinin ek maliyetlere sebep olabileceği için büyük ekranlı OLED TV’ler için bu teknolojinin yaygınlaşması biraz zaman alabilir. Ancak ticarileşmiş olan bu teknolojinin gelecekte daha da geliştirilerek daha geniş bir alana yayılması bekleniyor.

Related Posts

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.