Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

Özgür Özel canlı yayında cevapladı: Dikkat çeken ‘çelik yelek’ yanıtı

CHP lideri Özgür Özel, canlı yayında kendisine saldırıyla ilgili ‘çelik yelek var mıydı üzerinizde’ sorusunu yanıtladı. Özel, aynı zamanda saldırıya ilişkin “O adam iki saat boyunca orada oturuyor, elini kolunu geriyor. Ben beklenmedik şekilde 18 dakika geç çıktım. İl Başkanımız da giremedi oraya. 18 dakika boyunca beklemiş” ifadelerini kullandı.

Bacadan beyaz duman çıktı: Vatikan yeni papa olarak ABD’li Robert Francis Prevost’u seçti

Katolik Kilisesi’nin yeni papasını seçmek için dün akşam başlayan oylamalarda, Sistine Şapeli’nin bacasından dördüncü tur sonunda beyaz duman yükseldi. Yeni papa ABD’li kardinal Robert Francis Prevost oldu. 14’üncü Leo adını alan Prevost, Latin Amerika ile güçlü bağları ve bölgede yürüttüğü misyonerlik faaliyetleriyle biliniyor.

Trump: Ukrayna ile nadir elementler anlaşması yürürlüğe girdi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Ukrayna arasında nadir elementler anlaşmasının resmen imzalanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Kilitli kapıların ardındaki inanılmaz detaylar | O yemekler neden yasak? ‘Tatsız tuzsuz makarnalar, su gibi soslar…’

Dünyanın dört bir yanındaki Katolik kiliselerini temsil eden kardinaller, yeni papayı belirlemek için Vatikan’da toplandı. Kardinaller bu iş için inşa edilmiş özel bir misafirhanede kalıyor. Su içtikleri bardaktan attıkları çöpe kadar kontrol edilen kardinallerin bazı yemekleri yemeleri bile yasak. Peki bunun sebebi ne?

Boynundan yumurtlayan salyangoz ilk kez görüntülendi

Yeni Zelanda’ya özgü ve nesli tükenmekte olan Powelliphanta augusta salyangozunun yumurtlama süreci, araştırmacılar tarafından ilk kez kaydedildi. Bu nadir türün, yumurtalarını boynundan bıraktığı ve yıllık olarak yalnızca beş yumurta bıraktığı, sekiz yıl süren bir cinsel olgunlaşma sürecinin ardından üremeye başladığı belirtildi.

Bahçeli’den MHP’lilere ‘Özgür Özel’e geçmiş olsun’ deme yasağı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP’ye karşı tavrı sürüyor. Daha önce saldırıya uğrayan CHP lideri Özgür Özel’e ‘isim’ kullanmadan ‘geçmiş olsun’ diyen Bahçeli, bu kez MHP’lilere dikkat çeken bir talimat verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir