Karahan, İmamoğlu’nun gözaltı ve tutuklanmasının ağır maliyetini maç sonucu ile anlattı: ‘Gol yedik ama kazandık’

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Milletvekillerinin Sorularını Yanıtladı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, döviz kuruna yönelik herhangi bir hedeflerinin olmadığını belirtirken, “Kur politikamızı döviz kurunda aşırı oynaklığı engelleyecek şekilde belirliyoruz” dedi.

Arz, Talep Dengesizliğine Müdahale Devam Ediyor

Karahan, arz ve talep dengesizliğinin yüksek olduğu dönemlerde alım ya da satım yönlü müdahalelerde bulunduklarını vurgulayarak, “Geçen sene çok fazla döviz arzı olup talep az olduğunda alım yönlü müdahalelerde bulunduk. Talep fazla arz az olduğunda ise satım yönlü müdahaleler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Rezervlerdeki Erimenin Değerlendirmesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından rezervlerde yaşanan erimeye dikkat çeken CHP milletvekillerine cevap veren Karahan, rezerv yeterliliğinin eksik olduğunu belirtti. Karahan, önümüzdeki dönemde piyasa koşullarının elverdiğince rezerv biriktirmenin önemli olduğunu söyledi.

Enflasyon Tahminleri ve Ücretler

Karahan, enflasyon tahminlerinin güncellenmesi konusunda ve ücretlerde yaşanan erimenin nedenlerine değinirken, enflasyonun azalmasıyla alım gücünde artışın sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın zarar etmesi konusunda da detaylı bir açıklama yaptı.

Gıda Enflasyonundaki Düşüş

Karahan, geçen yıl gıda enflasyonunun manşet enflasyonun üstünde seyrettiğini fakat bu yıl altında olduğunu açıklarken, zirai donun enflasyona etkisinin de değerlendirildiğini belirtti. Karahan, gıda enflasyonundaki düşüşün hangi ürünlerde olduğu sorusunu da cevapladı.

Related Posts

İslam Memiş altından vazgeçti: Elime geçenle onu alıyorum

Geçtiğimiz yıldan bu yana yükseliş eğilimini sürdüren ve rekor üstüne rekor kırarak fiyatını katlayan altın son haftalarda yaşadığı dalgalanma ile soru işaretleri oluşturdu. Uzmanların bir kısmı altının fiyat düzeltmesi yaptığını ifade ederken bir …

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

BYD Türkiye planını değiştirdi

Çinli elektrikli otomobil devi BYD, Türkiye’de yeni fabrika kurmaya hazırlanırken sürpriz bir kararla planlarını değiştirdi. Türkiye ve Macaristan’da kuracağı fabrikaları elektrikli araç üretim üssüne çevirmeyi planlayan BYD, artan talebi karşılamak …

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Çin’in nisan ayı ihracatı yükseldi

Çin’de nisan ayında ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir