Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan: Mide Problemini Hafife Almayın!

Doç. Dr. Veysel Ersan, halk arasında sıkça duyulan ‘mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum’ gibi yaklaşımların aslında büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Doç. Dr. Ersan, “Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, başlangıçta hafif belirtilerle ortaya çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemez ve tedavi için geç kalmış olabilirler. Erken dönemde teşhis edilen bir safra kesesi taşı bile basit bir ameliyatla çözülebilirken, ertelendiğinde ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Karaciğer, vücudun en dayanıklı ancak aynı zamanda en sessiz organlarından biridir. Karaciğer, hastalığı belirti vermeden uzun süre çalışmaya devam edebilir. Fakat bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi büyük önem taşır. Bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarıcı olabilir” dedi.

‘Basit Bir Ultrason Bile Hayat Kurtarabilir’

Karın sağ üst bölgesinde hissedilen ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, “Birçok kişi yıllarca bu belirtilerle yaşayıp durumu normalleştiriyor. Ancak sadece basit bir ultrason ya da kan testiyle ciddi bir karaciğer veya safra sistemi sorununun erken teşhis edilebileceğini bilmekte yarar var. Erken teşhis, tedavinin başarısını artırabilir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir ancak ihmal edilirse hayati risk taşıyan durumlara neden olabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun ciddiye alın ve sağlık kontrollerinizi aksatmayın” diye konuştu.

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.