Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Anoreksiya Nervoza: Yeme Bozukluklarının Tetikleyicisi

Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı olan “anoreksiya nervoza”nın tetiklendiğini açıkladı.

Çelik, gençlerin sürekli “ince beden” baskısına maruz kaldığını belirterek, bu durumun anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarını tetiklediğini vurguladı. Anoreksiya nervozanın ciddi bir psikiyatrik hastalık olduğunu belirten Çelik, genetik yatkınlık, düşük benlik saygısı, mükemmeliyetçilik gibi psikolojik faktörlerin de hastalığın gelişiminde etkili olduğunu ifade etti.

Ailelere ve yakın çevreye önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çelik, anoreksiyanın belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, anoreksiya tedavisinin sadece kilo aldırmakla sınırlı olmadığını, multidisipliner bir yaklaşımla bireyin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının yeniden inşa edilmesi gerektiğini aktardı.

Sağlıklı bir beslenme düzeninin önemine değinen Çelik, beslenmenin kişiye özel olduğunu ve her bireyin mutlaka profesyonel bir diyetisyene danışarak kendi beslenme planını belirlemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, toplumdaki “ince olmak sağlıklı olmaktır” algısının da değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çelik, bilgiyle desteklenmiş bireylerin sağlıklı bir ilişki kurabileceğini belirterek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı. Son olarak, bilinçsiz diyet uygulamalarının ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirterek, beslenme konusunda bilinçli kararlar alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.