AI yonga üretimi kaynaklı emisyonlar 2024’te dört kat arttı

Yapay Zekâ ve Çevresel Etkileri: Greenpeace Analizi

Yapay zekâ alanındaki küresel ilgi ve yatırımlar, çevresel sorunları da beraberinde getiriyor. Greenpeace’in yayımladığı yeni bir analize göre, 2024 yılında yapay zekâ için kullanılan yarı iletken yongaların üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları dört katına çıkmış durumda.

Üretimde Fosil Yakıtlara Bağımlılık

Analize göre, büyük teknoloji firmalarının kullandığı grafik işlemcileri (GPU) ve bellek birimleri genellikle Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve SK Hynix Inc. gibi şirketler tarafından üretiliyor. Bu üretimin büyük bir kısmı fosil yakıtlarla çalışan enerji şebekelerine sahip olan ülkelerde gerçekleşiyor, özellikle de Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde. Bu durum, karbon emisyonlarının artmasında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Greenpeace’in uyarısına göre, yapay zekâ odaklı küresel elektrik talebi 2030 yılına kadar 170 kat artabilir.

Karbon Nötr Hedefler Tehlikede

Bloomberg’in haberine göre, Greenpeace’in tahminleri bazı uzmanlarda yapay zekânın küresel karbon nötr hedeflerini tehlikeye atabileceği endişelerine yol açtı. Kuruluş, özellikle Doğu Asya ülkelerinde çip üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapılmasını öneriyor, ancak mevcut eğilim bunun tam tersini gösteriyor. Güney Kore’nin yeni doğal gaz santralleri inşa etme planları yapması ve Tayvan’ın yapay zekâ kaynaklı enerji ihtiyacını sıvılaştırılmış doğal gaz projelerine ve enerji altyapısına yatırım yapması bu durumu destekliyor.

ABD, Enerji Tüketiminde Rekor Kırabilir

Ulusal Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD’deki yapay zekâ destekli veri merkezlerinin elektrik tüketimi, ülkenin 2030 yılındaki elektrik talebinin yarısından fazlasını oluşturabilir. Hatta analizler, yapay zekâ sistemlerinin gerektirdiği enerjinin, çelik, alüminyum, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sanayi kollarının toplamından daha fazla olabileceğini öne sürüyor.

Küresel Elektrik Tüketimi Japonya’yı Geçebilir

2023’e kıyasla iki kat artması beklenen küresel veri merkezi kaynaklı elektrik talebinin 2030 yılına kadar 945 terawatt saat (TWh) seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu rakam, Japonya’nın toplam elektrik tüketimini aşarken, İrlanda’nın enerji ihtiyacının çok üzerinde bir seviyeye işaret ediyor.

AI Savunucuları ve Belirsizlikler

Yapay zekâ savunucuları, teknolojinin bilimsel ilerlemeleri hızlandırabileceğini ve enerji verimliliği sağlayacak çözümler geliştirebileceğini düşünüyor. Özellikle batarya teknolojileri ve güneş enerjisi gibi alanlarda yapılan gelişmelerin olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Ancak, geleceğe dair hala birçok belirsizlik bulunuyor.

Related Posts

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.