Mücadele Veren Türkiye, Yeni Düzenlemelerden Faydalanabilir
ABD’nin 2 Nisan’da Başkan Donald Trump tarafından açıklanan ek gümrük tarifeleri küresel ekonomiyi sarsarken, tarifelerle yüzde 10’luk kota getirilen Türkiye için fırsat olabileceği değerlendirmeleri devam ediyor.
Özellikle Asya devi Çin’in ABD pazarındaki büyük payının, karşılıklı restleşmeler ve rekor ek vergilerle riske girmesi sonrası, Türkiye’nin hem bu pazara girebileceği hem de ABD pazarından itilen Çin’in yeni üretim adresinin Türkiye olabileceği yorumları, Türkiye’nin ihracat hacminin genişlemesi umudunu yarattı.
Ancak riskleri de barındıran bu süreçte Türkiye’nin, hamleleri de şekilleniyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife kararları sonrası ABD ile görüşmeler yapılacağını belirterek, “Bu konularla ilgili yoğun çalışma temposu içindeyiz ve çalışma grubu oluşturduk. Diğer bakanlıklarımızdan da katılımcılar var, bugün Ankara’da bu çalışma grubu önemli bir toplantı yapacak” bilgisini verdi.
Bolat, son dönemde yoğunlaşan ticaret diplomasisi ve ülkeler arası ilişkilere ilişkin değerlendirmede bulundu.
ABD Başkanı Trump’ın ekonomi ve dış ticaret politikasında içe dönük program izleyeceğini vadettiğini hatırlatan Bolat, Trump’ın başkanlık görevini devralır almaz yoğun şekilde ülkenin dış ticaret açığının yüksek olduğu Meksika, Kanada gibi komşu ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ve Çin gibi dünyanın büyük ekonomileri ile ticaret aktörlerine yönelik ilave gümrük vergisi artışları ilan ettiğini söyledi.
AA’nın aktardığına göre, küresel piyasalardaki dalgalanmalara işaret etti ve şunları söyledi:
“Çok hareketli bir dönem. Panik yapmayacağız, suhuletle hareket edeceğiz. Bu konularla ilgili yoğun çalışma temposu içindeyiz ve çalışma grubu oluşturduk. Diğer bakanlıklarımızdan da katılımcılar var. Bugün (11 Nisan) Ankara’da bu çalışma grubu önemli bir toplantı yapacak. Biz ABD’nin yeni dış ticaret politikası ve almakta olduğu ilave gümrük vergilerinin Türkiye’mizin dış ticaretine hem ABD ile ikili olarak hem de diğer pazarlarda çok taraflı olarak ürün, sektör ve toplam ticaret bazında ne gibi etkileri olabileceğine çalışıyoruz.”
“MÜZAKERE İSTİYORUZ”
Bolat, bu konuda gerekli aksiyonlarının hazır olduğunu belirterek, “ABD Ticaret Bakan Yardımcısı ile bakan yardımcıları düzeyinde temaslarımız oldu. ABD Ticaret Bakanı’na da bu konuda resmi bir mektup gönderiyorum ve müzakereler istiyoruz. Zaten ABD tarafı da bu yeni politikalarıyla ilgili olarak ‘Ülkelerle müzakereye açığız’ dedi.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ABD ile dış ticaret hacmine dikkati çeken Bolat, şu değerlendirmede bulundu:
“Onların Türkiye’ye 15,5 milyar dolar, bizim ABD’ye 11 milyar dolar civarında doğrudan yatırımlarımız var. Turizm alanında 1,3 milyon Amerikalı turist Türkiye’ye geliyor. Birinci görevimiz, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin yara almadan bu yeni süreçte devam etmesi. İkinci görevimiz de bu süreçte Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerini daha üst rakamlara çıkarmak. Ortalık toz duman içinde. Sabah farklı, akşam farklı gelişme olabiliyor. O yüzden teyakkuzda olmak, alarmda olmak ama panik yapmamak, hazırlıklı olmak, çalışma gruplarını sürekli olarak yeni değişen kararlara göre ürün, sektör bazındaki etkileri çalışarak etki analizlerini yapmak ve resmi görüşmelerde de iki tarafın faydasına olacak şekilde müzakereleri canlı tutmak ve sürdürmek, şu an bunları yapıyoruz.”
JAPONYA ZİYARETİ
Bolat, Japonya’nın dünya ticareti ve ekonomisinde önde gelen ülkeler arasında olduğuna işaret ederek, EXPO 2025 Osaka’nın hazırlıklarının tamamlandığını, etkinliğin 13 Nisan’da başlayacağını bildirdi.
Burada Türkiye’yi temsil edeceklerini vurgulayan Bolat, “Türkiye’mizin milli günü biliyorsunuz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız ve bu anlamda kültür sanat, ticaret ve turizm etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bir gün de Tokyo’da Japon hükümet yetkilileri, iş temsilcileri, işveren örgütleriyle görüşmelerimiz ve iş, yatırım forumu toplantılarımız olacak.” ifadelerini kullandı.
Bolat, Japonya’nın Türkiye açısından öneminin büyük olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Japonya’nın Türkiye’de ciddi büyük yatırımları var, 3 milyar dolar civarında. Çok daha fazlasının olmasını arzu ediyoruz. Geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Biz bu ticaretin daha dengeli, her iki ülke için de verimli olması açısından Japon hükümeti ve ilgili bakanlıkla görüşmeler halindeyiz, müzakereler sürdürüyoruz. EXPO’nun ve Japonya’ya yapacağımız resmi programın inşallah iki ülke için ama özellikle de ülkemiz için yeni yatırım ve ticaret fırsatları oluşturması için mücadele ediyoruz.”
More Stories
Denizli, 53 Firma ile MARBLE Fuarı’nda Yer Aldı
TEB ve OSBÜK’ten sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm için iş birliği
Elektrikli otomobil fiyatları neden durdurulamaz bir şekilde düşüyor?