Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

“`html

Vakıflar Haftası Kutlama Töreninde Önemli Açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Vakıflar Haftası Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, tarihsel bir mirasın korunmasının ve insanlık adına sürdürülen mücadelelerin önemine vurgu yaptı.

Haftanın hayırlı geçmesini dileyen Ersoy, “Yüzyıllara meydan okuyan bu mirasın, zamanla değeri daha da artmış durumda. Bu durumu gözlemlemek son derece anlamlı. Böyle bir mirası yaşatan tüm geçmişlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Ersoy, her özel gün ve haftanın kökenlerine bağlı kalınarak kutlanmasının gerekliliğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Yüce Allah’ın emirlerinden ve Peygamber Efendimizin öğretilerinden beslenen vakıf anlayışı, Türk kültürü ve medeniyetinin her yerine yayılmıştır. Ecdadımızın bu anlayışı, insanlığa kapılar açmıştır. Artık Vakıflar Genel Müdürlüğü dışında da, Bakanlığımız ve diğer devlet birimlerinin, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğü insana odaklı politikaların temeli vakıf anlayışına dayanmaktadır.”

Bakan Ersoy Vakıf Kültür Varlıkları

“137 Vakıf Kültür Varlığının Restorasyonu Sürüyor”

Ersoy, bugüne kadar hiçbir boş vaat ile konuşmadıklarını ve bundan sonra da bunu sürdürmeyeceklerini belirterek çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Son 23 yılda toplamda 12.3 milyar lira bütçeyle 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyonunu gerçekleştirdik. 2002 öncesinde ise bu sayı yalnızca 46’ydı. Yaklaşık 130 kat artış söz konusu. Son iki yılda tamamladığımız projelerin sayısı 302’dir. Şu anda ihalesi tamamlanmış 137 vakıf kültür varlığının restorasyonu devam ediyor ve 2025 yılı sonuna kadar bunlardan 121’inin tamamlanmasını hedefliyoruz. Osmanlı emaneti olan 40 proje üzerinde de çalışmaya devam ediyoruz.

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 6 Şubat 2023 tarihli deprem sonrası zarar gören 377 vakıf kültür varlığının onarım çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini vurgulayan Ersoy, “Bu yıl sonuna kadar tüm restorasyon işlemlerini tamamlamayı öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğini, her zaman el uzatacak bir konumda bulunduklarını belirtti. “Temsil ettiğimiz vakıflar üzerimizde bir borçtur. Yaptığımız her şey, hak sahiplerine emanetleri iade etmek içindir.” dedi.

“Vakıflar, insana hayat veren ve değerleri koruyan bir kavramdır. Geçmişten günümüze aktardığımız mücadele, medeniyetimiz ve milli değerlerimiz doğrultusunda asla geri adım atmayacaktır. Günümüz dünyasında, zorda kalanların yanında yer almayı sürdüreceğiz.” ifadelerini de ekledi.

Bakan Ersoy Vakıf Kültür Varlıkları

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, onun destekleriyle milli ve manevi değerlere sahip çıkma konusunda gösterdiği kararlılık ve ilgi için teşekkür etti.

“50 Bin Öğrenciye Karşılıksız Eğitim Desteği Sağladık”

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da, Cumhurbaşkanının talimatları doğrultusunda son bir yıl içerisinde restorasyonları tamamlayarak tekrar hayata kazandırdıkları 101 eser arasında İstanbul Süleymaniye Külliyesi gibi önemli yapılar bulunduğunu belirtti.

Aksu, “2025 yılı ‘Aile Yılı’ olarak ilan edilmiş olup, aile odaklı projelerimizi artırıyoruz. Son bir yılda ihtiyaç sahibi 76 bin aileye düzenli gıda desteği verdik, 50 bin öğrenciye aylık 3 bin lira karşılıksız eğitim desteği sağladık.” dedi.

“316 Bin Kuru Gıda Paketi Dağıttık”

Aksu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde 3 bin hafızlık öğrencisine fayda sağladıklarını ve çeşitli illerde sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını söyledi. Ayrıca, adak ve kurban etlerini gıda yardımlarına dönüştürerek 7 ülkede ihtiyaç sahiplerine 316 bin kuru gıda paketi ulaştırdıklarını açıkladı.

“`

Related Posts

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.

TCG İSTANBUL’dan hedeflere tam isabet!

STM tarafından İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) gerçekleştirilen fiili atışlarda, kara, hava ve su üstü hedeflerini tam isabetle vurdu.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

İkinci el araç almak isteyenler için en uygun banka kredileri belli oldu

İkinci el araç sahibi olmak isteyenler için bankaların kredi teklifleri sürüyor. Birçok banka ikinci el araç alımı için kredilerini açıkladı. İkinci el araç alım satımında önemli bir unsur olan kredilerin ödeme planları da bankalar tarafından …

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.