Çalışmadan emekli olmanın şartları belli oldu! 15 bin TL harçlık verilecek…

İsteğe Bağlı Sigorta ile Emekli Olmak

Sosyal güvenlik kanununda yer alan bazı şartları sağlayarak emekli olmak mümkün. Emeklilik için en önemli şartlardan biri olan prim ödeme, isteğe bağlı sigorta ile tamamlanabiliyor, herhangi bir işte çalışılmasa da.

18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik için ilk adımı atmış oluyor.

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTADAN FAYDALANABİLİR?

Türkiye’de ikamet edenler ile ülkemizde ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, emekli olmayanlar, 18 yaşını dolduranlar başvurabilir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin, “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMESİ NE KADAR?

İsteğe bağlı sigorta primi, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın yüzde 32’sidir. 2025 yılı için aylık en az ödeme 8.321 TL’dir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADAN ÇIKMAK MÜMKÜN MÜ?

İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiş son günü takip eden günden itibaren sona eriyor.

PRİM ÖDEMEM AKSARSA NE OLUR?

İsteğe bağlı sigortalı 12 ay geçmedikçe diğer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödeyebilir.

15 BİN TL HARÇLIK ŞARTLARI NELER?

Ev kadınları ile üniversite öğrencileri ve engellilere yarı zamanlı iş imkânı sağlanacak. Sosyal hizmetler, kütüphane, eğitim gibi alanlarda çalışabilecek. Gençlere aylık 15 bin lira ücret ödenecek.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.

TCG İSTANBUL’dan hedeflere tam isabet!

STM tarafından İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) gerçekleştirilen fiili atışlarda, kara, hava ve su üstü hedeflerini tam isabetle vurdu.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

İkinci el araç almak isteyenler için en uygun banka kredileri belli oldu

İkinci el araç sahibi olmak isteyenler için bankaların kredi teklifleri sürüyor. Birçok banka ikinci el araç alımı için kredilerini açıkladı. İkinci el araç alım satımında önemli bir unsur olan kredilerin ödeme planları da bankalar tarafından …

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.