Çöpten yemek toplayan yurttaş unutuldu: Kriz torbası

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren “torba teklif” tartışılırken, muhalefetten sert eleştiriler geldi. Muhalefet, emekli aylıkları, asgari ücret ve vergi dilimleri konularında herhangi bir düzenleme olmamasına dikkat çekerek, “Emekliler ve çalışanlar göz ardı ediliyor, yaşanan ekonomik zorluklar karşısında önlem alınmıyor” şeklinde eleştirilerde bulundu. Muhalefet, 200 liranın satın alma gücünün günümüzde ne kadar düştüğünü örneklerle anlattı. 2009’da 200 lira ile 3 tane çeyrek altın alınabileceğini ancak bugün sadece bir kurdele ile bir çengelli iğne alınabildiğini vurguladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında “torba teklif” görüşüldü. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Birleşik Kamu-İş’in açıkladığı açlık sınırının 27 bin 415 lira olduğunu ancak asgari ücretin bu seviyenin altında olduğunu belirtti. Usta, en düşük emekli aylığı ile açlık sınırı arasındaki farka da dikkat çekerek, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.

‘GÜNDEME DAHİL EDİLMELİ’

Gündemde olan konuların bu gibi meseleler olması gerektiğini belirten Usta, en düşük aylıklarda düzenleme yapılmazsa çok sayıda insanın “sıfır zam” alacağını ifade etti. Ayrıca en düşük emekli maaşı alan 4 milyon kişinin durumuna da dikkat çekerek hükümeti bu konuda adım atmaya çağırdı.

‘İNSANLAR ZOR DURUMDA, YARDIM BEKLİYOR’

Bu sözlere AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “temmuzda konuyu ele alacağız” şeklinde yanıt verdi. Ancak Usta, bu durumun acil olduğunu belirterek, halkın şu anda zor durumda olduğunu ve beklemeye tahammülü olmadığını dile getirdi.

‘KRİZ EN BÜYÜK BOYUTUNA ULAŞTI’

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’de vergi adaletinin olmadığını ve ekonomik krizin tarihin en büyüklerinden biri olduğunu belirterek hükümeti eleştirdi. Vergi düzenlemeleri olmamasına rağmen ekonomik krizin giderek büyüdüğünü vurgulayan Türeli, yetkililere çağrıda bulunarak emekliler ve çalışanlar için adil düzenlemeler yapılmasını istedi.

‘YAŞAM STANDARTLARI ÇOK DÜŞÜK’

Türeli, torba teklifte en düşük emekli maaşlarının artırılmasına dair hiçbir düzenleme olmamasına da dikkat çekti. Yaklaşık 4 milyon kişinin en düşük emekli maaşı ile geçinmeye çalıştığını ve bu durumun sürdürülemez olduğunu belirterek hükümeti bu konuda adım atmaya davet etti.

‘VATANDAŞLAR YARDIMLARLA GEÇİNİYOR’

Ayrıca CHP milletvekilleri, torba teklifte yer alan bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğunu belirterek bunların çıkarılması için önerge verdi ancak reddedildi.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Ülkemiz ilk defa 70 milyar dolar sınırını aştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirtti.

TCG İSTANBUL’dan hedeflere tam isabet!

STM tarafından İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) gerçekleştirilen fiili atışlarda, kara, hava ve su üstü hedeflerini tam isabetle vurdu.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

İkinci el araç almak isteyenler için en uygun banka kredileri belli oldu

İkinci el araç sahibi olmak isteyenler için bankaların kredi teklifleri sürüyor. Birçok banka ikinci el araç alımı için kredilerini açıkladı. İkinci el araç alım satımında önemli bir unsur olan kredilerin ödeme planları da bankalar tarafından …

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.