Dünyada tek: ABD’de domuzdan organ nakli yapılan kadın 2 ayın ardından sağlığına kavuştu

Towana Looney, Domuz Böbreği Nakliyle 61 Gündür Yaşıyor

New York’ta yaşayan Towana Looney isimli kadın, domuz böbreği nakli sayesinde hayatta kalmaya devam ediyor. Nakil operasyonunu gerçekleştiren Dr. Robert Montgomery, Looney’in durumunu değerlendirirken, “Eğer sokakta karşılaşsanız, içinde domuz organı taşıyan tek kişi olduğunu asla düşünmezsiniz.” şeklinde konuştu.

Dr. Montgomery, Looney’in siyahi bir kadın olarak böbrek fonksiyonlarının “tamamen normal” olduğunu belirterek, bir ay sonra New York’tan ayrılarak Alabama’daki memleketine dönebileceğini söyledi.

Tıbbi uzmanlar, bu tür nakillerin başarılı olacağına ve uzun vadede etkili olmaya devam edeceğine dair oldukça iyimserler.

Domuz Organ Nakilleri: Özel Durumlarda Uygulanıyor

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), domuz organ nakillerine özel durumlarda izin veriyor. Şimdiye kadar 4 ABD vatandaşına gen düzenlemeli domuz organları nakledildi ancak hiçbiri 2 aydan fazla hayatta kalamadı.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.