Dünyanın en zengin ülkesi ama herkes fakir

Orta Afrika’da yer alan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC), pillerde kullanılan kobalt, elektronik cihazlar için gerekli olan koltan, elmas ve altın gibi dünyanın en değerli madenlerinden bazılarına sahip. Ancak bu zenginliğe rağmen ekonomik göstergelere bakıldığında Kongo, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.

Kongo’da kişi başına düşen GSYİH 627.50 dolar seviyesinde. Bu da ülkedeki ortalama bir vatandaşın günde yalnızca 1.72 dolar kazandığı anlamına geliyor. Ancak Economics Explained adlı YouTube kanalına göre Kongo, kaynaklarını verimli bir şekilde çıkarmayı başarabilseydi, ülke yaklaşık 24 trilyon dolar gelir elde edebilirdi.

ZENGİNLİK VAR AMA HALK FAYDALANAMIYOR

Eğer bu para Kongo ekonomisinde dolaşıma girseydi, ülke dünyanın en zengin ülkelerinden biri olurdu. Ancak birçok faktör, halkın bu servetten faydalanmasını engelliyor.

Belçika’dan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Kongo, sömürge döneminde büyük ölçüde istismar edildi. Bağımsızlığın ardından ekonomi çöküşe geçti ve ülke ‘Kongo Krizi’ adı verilen, ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir mücadele alanına dönüşen kaotik bir sürece sürüklendi.

Siyasi istikrarsızlıklar ve krizler, ülkenin gerçek anlamda küresel yatırım çekmesini engelledi. Durumu daha da kötüleştiren faktör ile ülkenin eski devlet başkanı Mobutu Sese Seko yönetiminde uzun yıllar boyunca diktatörlükle yönetilmesi oldu. Videoda, diktatörlükle yönetilen ülkelerde doğal kaynak anlaşmalarından elde edilen gelirlerin yalnızca yöneticilere fayda sağladığını, halkın ise bu servetten yararlanamadığını vurgulandı…

Related Posts

CHP’li Sarıbal: Sivas’ı, Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız

CHP’li Sarıbal: Sivas’ı, Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız

İmamoğlu’nun İnce’ye yazdığı ‘hoş geldin’ mektubunda ‘koltuk’ ayrıntısı

Bugün CHP’ye yeniden katılması beklenen Muharrem İnce, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendisine yazdığı, “hoş geldin’ mektubunu paylaştı.

ABD’nin İran’a saldırısı neden yasadışı?

İran’ın ABD saldırganlığına Katar’daki ABD üssünü füzeyle vurararak yanıt vermesi krizin bir başka evresine girildiğini gösteriyor. Bu kriz ya bu kadarla kalacak ya da daha da katlanarak gelişecek. Neler olabileceğini, sonuçlarını şu bir kaç gün …

Hamaney’den nükleer rest: “Oyun daha bitmedi, uranyum elimizde”

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırıların ardından Tahran’dan çok sert bir yanıt geldi. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani, “Oyun daha bitmedi, çünkü zenginleştirilmiş uranyum elimizde” ifadeleriyle Washington’a meydan okudu.

CHP’nin avukatı Çağlayan, yargının olası kayyum kararında millet iradesine dikkat çekti: ‘Halk izin vermez’

CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı. Çağlayan “Partide kimse kalmasa halk gelir, kayyuma izin vermez. Millet, CHP’yi birinci parti yaptı. Mahkemelerden ne karar alırsanız alın kurultay sandığı konacak. Delegenin, iradesi ortada” dedi.

Trump ve yetkililerin tesislerdeki hasara yönelik ifadeleri çelişti: Yok mu edildi, hasar mı aldı?

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlenen saldırılarda bu kilit noktaların “tamamen yok edildiğini” belirtirken Genelkurmay Başkanı Dan Caine dahil çeşitli güvenlik yetkilileri, bu bölgelerin sadece “hasar aldığını” ifade etti.