Edirne peyniri Avrupa yolunda: Tescil başvurusu yapıldı

ETSO Başkanı Sezai Irmak: “Edirne Beyaz Peyniri AB’ye Tescil İçin Başvuruda Bulundu”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, coğrafi işaret tescilli “Edirne beyaz peyniri” için Avrupa Birliği’ne tescil başvurusu yapıldığını duyurdu. Irmak, bu adımın amacının Edirne beyaz peynirinin dünya çapında tanınırlığını artırmak, AB Komisyonu nezdinde tescilini yaparak marka değerini korumak ve ulusal ile uluslararası pazar payını genişletmek olduğunu belirtti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, kentte 2007 yılında coğrafi işaret tescili alan Edirne peyniri için Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) ile iş birliği yaparak AB Komisyonu’na coğrafi işaret tescil başvurusunda bulundu. İlk olarak Türkiye’de üretim kapsamı belirlenen Edirne beyaz peyniri için 26 Aralık’ta başvurunun tamamlandığını açıklayan ETSO Başkanı Sezai Irmak, söz konusu başvurunun Türkiye’den peynirle ilgili yapılan ilk coğrafi işaret başvurusu olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu’na Başvuru Tamamlandı

ETSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Irmak, 2007’de alınan coğrafi işaret tescilinin kapsamının genişletildiğini belirtti. Irmak, “Edirne peyniri” ibaresinin sadece Edirne bölgesinde üretilen peynirler için kullanılacağını ve AB Komisyonu nezdinde korunmasının sağlanması için başvurunun titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, 26 Aralık 2024’te yapılan başvurunun ön incelemesinin olumlu bir şekilde tamamlandığını ve PDO-TR-03390 başvuru numarasıyla kaydedildiğini belirtti. Irmak, yapılan başvurunun Avrupa Birliği Komisyonu’nun 13 Mayıs 2024’te yürürlüğe giren tüzüğü kapsamında ülkeden yapılan ilk peynir tescil başvurusu olduğunu ifade etti.

Edirne Peynirinin Pazar Payı Genişleyecek

Irmak, Edirne peynirinin marka değerini artırmayı hedeflediklerini ve yakın zamanda AB tescilini almayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, yeni tüzüğe göre ilk tescillenen peynirin Edirne peyniri olacağını ve bunu Türkiye geneline duyuracaklarını vurguladı. Amacın Edirne beyaz peynirinin dünya çapında tanınırlığını artırmak ve marka değerini korumak olduğunu dile getirdi.

“Edirne Peyniri Örnek Teşkil Edecek”

Coğrafi İşaret Danışmanı Huriye Özener, Edirne peynirinin sürdürülebilir bir ürün haline getirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özener, Avrupa Birliği Komisyonu’na yapılan başvurunun bir yıl içinde tamamlanacağını belirtti. Türkiye’nin birçok peynir çeşidine sahip olduğunu ancak sadece 5 peynirin AB’ye tescil başvurusu yapıldığını ifade eden Özener, bu çalışmanın diğer illerdeki peynir çeşitleri için bir örnek olacağını söyledi.


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – 2025’in ilk seçim anketinden çarpıcı sonuçlar: İki parti arasında 1,2 puan fark var, Meclis’e 4 parti girebiliyor

TIKLAYIN – DEM Partili Akdeniz Belediye Eş Başkanları ve 5 belediye meclis üyesi gözaltına alındı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Popülist bir sivil darbeye ne kadar hazırız?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Neler oluyor neler; bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler

Acun Ilıcalı’nın “Hocamız bayılıyor” dediği ismin de bileti kesildi; Fenerbahçe’de yaprak dökümü

Spor yazarları, Kasımpaşa-Fenerbahçe maçını yorumladı: Gençlere “saygı” duymak, maçı zorlamamak, elbette kendi “şıklığını” taşıyor

Los Angeles yangını büyümeye devam ediyor: “Yıkımın etkisi atom bombası gibi”

Related Posts

Talas’ta İzinsiz Kazı Yapan 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

Kayseri’nin Talas ilçesinde izinsiz kazı yapan 3 kişi, jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı  2025 yılı Haziran ayı trafik verilerine göre günlük ortalama bin 560 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

CHP Kurultay davasında yeni gelişme! Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP kurultayı davasında kendisini görevli kabul eden istinaf kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Memiş Dayı’nın 60 Yıl Süren Bekleyişi

Ağrı’da 78 yaşındaki Orhan Turan, sevdiği kadını 60 yıldır bekliyor. Vali Koç’tan anlamlı ziyaret.

1 maçta bile oynamadı, Fenerbahçe’nin Fayed’den istediği bonservis belli oldu

Fenerbahçe’ye transfer olduğu günden bu yana kiralık olarak takımdan ayrılan Mısırlı stoper Omar Fayed’e Al-Ahli talip oldu. Fenerbahçe, genç oyuncudan 6 milyon euro bonservis beklerken, Suudi ekibinin bu rakamı ödemeye sıcak baktığı vurgulandı.

Fethiye ve Marmaris’te Uyuşturucu Operasyonu

Muğla’da düzenlenen operasyonda 5 uyuşturucu şüphelisi tutuklandı, silah ve uyuşturucu ele geçirildi.