Felçli hasta 1.5 yıl sonra yürüdü! “Hastada ufacık bir hareket önem taşıyor”

Omurilik ve Sinir Sistemi Yaralanmaları Üzerine Prof. Dr. Orhan Şen’den Açıklamalar

Hayati sonuçlara yol açabilen omurilik ve sinir sistemi yaralanmaları hakkında konuşan Prof. Dr. Orhan Şen, felcin görünümünün travmanın konumuna göre değişebileceğini belirtti. Haberler.com’a konuşan Prof. Dr. Şen, beyne yerleştirilen çiplerden fizik tedavinin önemine kadar çeşitli konularda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“Omurilik Yaralanmaları Boyun Bölgesinde Felce Yol Açıyor”

Farklı seviyelerde travmalara bağlı olarak çeşitli felç türlerinin ortaya çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şen, “Omurilik yaralanmaları boyun bölgesinde meydana geldiğinde, hem kollarında hem de bacaklarında felç oluşabilir. Sırt veya bel bölgesindeki bir hasar genellikle belin alt kısmını etkiler” dedi.

“Belden Aşağı Felç Olan Hastam 1.5 Yıl Sonra Yürümeye Başladı”

Küçük sinirsel hareketlerin dahi umut verici olduğunu vurgulayan Şen, bir hastasının hikayesini şu şekilde anlattı: “Belden aşağı felç olan hastamın ayak parmağında hafif bir hareket vardı; ameliyat sonrası 1.5 yıl içinde yataktan kalkıp walker ile yürümeye başladı.”

“Fizik Tedavi Kesinlikle Bırakılmamalı, Çip Teknolojileri Umut Vadeder”

Ameliyat sonrası tedavi sürecinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, “Ameliyatı takip eden fizik tedavi şarttır ve asla ihmal edilmemelidir. Kaslar zayıfladığında ve hareket kabiliyeti kaybolduğunda, cerrahi müdahaleler yeterli olmayabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Felçli hastaların rehabilitasyonu için beyne çip yerleştirme yöntemi umut verici bir gelişmedir, ancak halen deneysel aşamadadır” dedi.

Son olarak, kalp sağlığının da önemine değinen Şen, “Eforlu EKG testi yaptırmamanız durumunda, kalp krizi riskinizi zamanında belirleyemezsiniz” diyerek düzenli sağlık kontrolünün önemini vurguladı.

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.