Gökyüzü bu ay, tekrarlanması 2.492 yıl sürecek benzersiz bir gece manzarası sunacak

Bu Şubat ayında, gökyüzünde sıra dışı bir gezegen hizalanmasına tanık olma fırsatı doğuyor. Yedi gezegen, Dünya’dan bakıldığında tek bir sıra halinde dizilecek ve etkileyici bir görsel şölen sunacak.

Akşam saatlerinde gerçekleşecek bu hizalanmada Satürn, Merkür, Venüs, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün yer alacak. Satürn, Merkür, Venüs, Jüpiter ve Mars çıplak gözle gözlemlenebilirken, Uranüs ve Neptün’ü görmek için güçlü bir teleskop veya dürbün gerekecek.

İki yarımküreden de izlenebilecek

Hizalanma her iki yarımküreden de izlenebilecek olsa da, Kuzey Yarım Küre’de ve ekvatora yakın bölgelerde gezegenler gökyüzünde daha yüksekte yer alacağı için gözlem koşulları daha elverişli olacak. Güney Yarım Küre’de ise Arjantin ve Şili gibi ülkelerde bu nadir gökyüzü olayı gözlemlenebilecek, ancak gezegenler ufka daha yakın konumlanacak.

Bu benzersiz hizalanmayı en iyi şekilde görebilmek için gün batımından hemen sonra ve gecenin ilk saatlerinde gözlem yapmak öneriliyor.

“Gezegensel hizalanma”, gezegenlerin fiziksel olarak tam arka arkaya dizildiği anlamına gelmez; bu, sadece Dünya’dan bakıldığında görülen bir görsel etkiyi ifade eder. Tüm gezegenler, Güneş etrafında dönerken aynı düzlemde hareket ederler ve bu, zaman zaman bizim bakış açımızdan hizalanmış gibi görünmelerine neden olur.

Kavuşumlar, iki veya daha fazla gök cisminin Dünya’dan gözlemlendiğinde birbirine çok yakın gibi görünmesine rağmen, aslında çok uzakta olan astronomik olaylardır ve bu tür olaylar hala bizi büyülemeye devam etmektedir.

Venüs çıplak gözle izlenebiliyor

Şubat takvimi, Neptün’ün gökyüzünde Venüs’e yakın göründüğü cumartesi günüyle başladı. Venüs çıplak gözle izlenebilirken, Neptün yalnızca Balık takımyıldızında dürbünle gözlemlenebildi. Aynı zamanda Ay, gökyüzünde Satürn’e yakın bir konumdaydı ve Kova takımyıldızında çıplak gözle veya dürbünle gözlemlenebiliyordu.

Perşembe günü, Ay, dürbün veya teleskopla Uranüs’ün yakınında gözlemlenebilecek. Ertesi gün Ay, Ülker yıldız kümesi yakınında yer alacak ve Boğa takımyıldızında çıplak gözle veya dürbünle gözlemlenebilecek.

9 Şubat’ta, %92 aydınlıkta olan Ay, İkizler takımyıldızında, Mars’a yakın görünecek ve çıplak gözle veya dürbünle izlenebilecek. 17 Şubat’ta, Ay, Başak takımyıldızındaki en parlak yıldızlardan biri olan Spica yakınında olacak. Bu gün Ay, %79 oranında aydınlanacak ve çıplak gözle veya dürbünle görülebilecek.

Son olarak, Yeni Ay 27 Şubat’ta gerçekleşecek ve Ay, Dünya ile Güneş arasında kalacak, bu da Ay’ın parlak yüzünün Dünya’dan uzak olduğu anlamına geliyor. 28 Şubat’ta ise Ay, Satürn’e yakın konumda Kova takımyıldızında çıplak gözle veya dürbünle gözlemlenebilecek.

Related Posts

Samsung Galaxy, iPhone’yi ikiye katladı

Samsung ile Apple arasındaki rekabet, bu kez batarya ömrü verileriyle gündemde. Avrupa Birliği’nin yayımladığı Avrupa Enerji Etiketleme Ürün Kayıt Sistemi verilerine göre, Samsung Galaxy S25 Ultra, 2.000 şarj döngüsüyle iPhone 16 Pro Max’in 1.000 …

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …