Kaşınmak aslında sağlığa çok faydalıymış: Pittsburgh Üniversitesi araştırdı! İşte sağladığı fayda…

Kaşınan bir yeri kaşımak, vücudunuzun bakterilere karşı savunmasını güçlendirerek faydalı olabilir. Kaşıma, paradoksal bir olgudur. Tırnaklarınızı kaşınan bir bölge üzerinde gezdirmek hoş bir his uyandırabilir, bu da evrimsel olarak bundan zevk almamızın bir nedeni olduğunu düşündürebilir. Ancak, aynı zamanda egzamayı ve döküntüleri kötüleştirebilir veya bir yarayı yeniden açabilir.

newscientist’in haberine göre bu ikilemi araştırmak amacıyla, Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dan Kaplan ve meslektaşları, farelerde egzama benzeri semptomlar oluşturmak için hapten adı verilen alerjenleri kullandılar.

Nötrofil seviyesi arttı

İstedikleri zaman kaşıyabilen farelerin kulakları daha fazla şişti ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan nötrofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısı arttı. Bu hücreler, kulaklarına ulaşmaları engellenen, tasma takılı farelere kıyasla daha fazlaydı.

Bu kaşımanın cilt üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar, hücrelerde neler olup bittiğine baktılar. Kaşımanın, ağrıyı algılayan nöronların P maddesi olarak bilinen bir kimyasal salgılamasına yol açtığını ve bunun da mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini aktive ederek vücudun daha fazla nötrofil üretmesini sağladığını keşfettiler.

Sağlıklıysanız kaşınmak olumlu 

İngiltere’deki Hull Üniversitesi’nden Holly Wilkinson, “Bu, kaşıma eyleminin mast hücresi davranışını artırmada gerçekten önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diyor.

Ekip, ayrıca kaşımanın, farelerin derisindeki Staphylococcus aureus adlı bakterinin miktarını azalttığını keşfetti. Kaplan, bu bakterinin aşırı cilt iltihabına yol açabileceğini ve bunun da dermatit şeklinde kendini gösterebileceğini belirtiyor. “Yaklaşık 24 saatlik kaşınma, mikrobiyomu ölçülebilir derecede değiştirmek için yeterli bir süre” diyor.

Ancak alerjenler, mast hücrelerini aktive ederek inflamasyonu tetikleyen bir süreci başlatıyor ve egzama gibi dermatit türlerinde vücut, iki kat daha fazla cilt iltihabına maruz kalabiliyor. Bu durumda, kaşıma muhtemelen daha fazla hasara yol açabilir.

Wilkinson, “Temelde sağlıklıysanız ve kaşınıyorsanız, bu olumlu bir şeydir” diyor. “Ancak bir noktada aşırıya kaçarsanız, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.