Kredi ve kredi kartlarında korkutucu tablo

Bankaların Tahsildeki Kredi Alacakları Darboğaza Girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, bankaların kredi alacaklarını tahsil etmede zorlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızı, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat artarak yüzde 22’ye yükseldi. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı. 2024 sonunda 294 milyar TL olan bankaların TGA tutarı 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya yükselirken, TGA artış hızı da geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,9 iken bu yıl 4 Nisan haftasında yaklaşık 6 kat artışla yüzde 22 oldu.

TGA’daki Artış 19 Mart Operasyonları Ardından Hız Kazandı

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını tahsil edememe sorunu, şirketlere ve ticari kredilere de sıçradı. Son verilere göre, yılbaşında 177 milyar TL olan TGA tutarı nisan başında 207,3 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana TGA’daki artış oranı yüzde 17 olurken, 19 Mart operasyonlarından bu yana TGA artış hızında hızlı bir yükselme yaşandı. TGA’da haftalık artış hızı yüzde 7,2’ye ulaşırken, bireysel ve ticari kredilerde haftalık TGA artışının parasal tutarı 9,3 milyar TL’ye çıktı. Bankaların tahsil edemediği kredi alacakları haftada yaklaşık 10 milyar TL artarken, yasal takibe intikal süreçleri ve tutarları da artmaya devam ediyor. Geçen yıl TGA’ların bankaların net karına oranı yüzde 23 iken, bu yılın ilk dört ayı sonunda bu oran yüzde 39’a yükseldi.

Finansa ve Krediye Erişim Güçleşecek, Konkordato ve İflaslar Artacak

Faiz indirimlerine rağmen TGA’daki artışın hızlanması, ekonomideki durgunluğun şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanmasına neden oldu. Bireysel ve ticari kredi faizlerinde yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla daha da derinleşti. Finansa erişim zorlukları yaşayan şirketlerin durumu, konkordato ve iflasların artmasına neden olabilir. TGA verileri, yasal takibe intikal eden kredi tutarları, icraya verilen bireysel kredi borçlusu ve hacizle karşılaşacak ticari kredi borçlusu şirketlerde büyük bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Sabiha Gökçen hafta sonu rekor tazeledi!

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, yüksek sezon olan yaz aylarında sık sık rekor tazeliyor. Hafta sonu tatiliyle resmi tatil olan 15 Temmuz 2025 Salı gününü birleştirerek “dört günlük bir mola” olanağı yaratanlar, ISG’ye yeni bir rekor getirdi. 12 …

Rus havacılığı çıkmazda: Yaptırımlar ve İHA saldırıları sektörü vuruyor

ABD ve AB’nin yaptırımlarının darbesiyle uçak bakımını sürdüremeyen Rus havacılık sektörü, Ukrayna’nın artan İHA saldırılarıyla da ağır darbe alıyor.

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Son 7 yılda tekstil sektöründe 298 şirket konkordato ilan etti!

“2025 yılı için öngörülen kayıp 1 milyar doları bulacak”

Vatandaş kiraza hasret kaldı: En ucuzu 500 TL! 1000 liraya kadar çıkıyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz bu yıl cep yakıyor. İstanbul Avrupa Yakası Hali’nde 1. kalite kirazın hal çıkış fiyatı 300-500 TL arasında; 2.kalite kirazın fiyatı ise 150-250 TL arasında değişiyor. Ancak marketlerde ve manavlarda en ucuz kiraz 500 TL’den alıcı bulurken fiyatlar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

Devler kapıştı fatura Türkiye’ye patlayacak

Enerji piyasalarında sular durulmuyor. Bir yandan Rusya, akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı benzine ihracat yasağını yeniden gündeme alırken; diğer yandan ABD, Moskova’ya yönelik sert ekonomik yaptırımların sinyalini veriyor. Küresel çapta yankı uyandıran bu iki gelişme, Türkiye dahil pek çok ülke için akaryakıt fiyatlarında yeni zamların habercisi olabilir.

Bitcoin fiyatı artan risk iştahı ve kurumsal talep neticesinde rekor tazeledi

Bitcoin fiyatı artan risk iştahı ve kurumsal talep neticesinde rekor tazeledi