LGS hakkında merak edilen sorular

Bakanlık, sınav öncesi, isteğe bağlı başvuru süreci, sınavın uygulanışı ve sonrasına ilişkin en çok merak edilen soruları ayrıntılı biçimde yanıtladı. Sorular ve yanıtları şöyle:

1. Sınava katılım zorunlu mu?
– Sınav isteğe bağlı olacak yani öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor.

2. Sınavsız öğrenci alan okul tercih edecek olan öğrenciler sınava girmeli mi?
– Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekli değil.

3. Sınav başvurusu nereden ve ne zaman yapılacak?
– Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.

4. Başvuru için ücret ödenecek mi?
– Merkezî sınava başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

5. Sınav ne zaman yapılacak?
– Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek merkezi sınavın birinci oturumu Türkiye saati ile 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacak. Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

6. Sınav giriş belgesi nereden alınacak?
– Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak. Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran’da elektronik ortamda ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

7. Sınava girerken öğrencilerin yanında neler bulunmalı?
– Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ile geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, bir kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi bulundurması gerekecek.

8. Sınav oturumlarında hangi derslere ait sorular yer alıyor? Soru dağılımı nasıl olacak?
– Merkezî Sınav’ın birinci oturumu olan sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerine ait sorular; ikinci oturumu olan sayısal alanda ise matematik ve fen bilimleri derslerine ait sorular yer alacak. Sınavın birinci oturumu olan sözel alanda Türkçe’den 20, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, din kültürü ve ahlak bilgisinden 10, yabancı dilden 10 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. İkinci oturumdaki sayısal alanda matematikten 20 ve fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 40 soru yer alacak.

9. Özel gereksinimi olan öğrencilerin sınavda kendilerine uygun hizmet alabilmeleri için ne yapmaları gerekiyor?
– Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için örgün eğitime devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM) gönderilmesi, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise 16 Nisan tarihine kadar açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendileri getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.

10. Sınav sonuçları ne zaman ve nereden ilan edilecek?
– Merkezî sınav sonuçları, 11 Temmuz’da MEB’in resmi internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

11. Tercih ve yerleştirme işlemleri hangi tarihlerde yapılacak?
– Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 4 Ağustos’ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1 ve 2’nci nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Related Posts

2025-ALES/2 yapıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), 2025-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) yapıldı.

Resmi Gazete kararları 4 Temmuz 2025 Cuma | 32946 sayılı bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 4 Temmuz 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32946 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ’ın Vekâlet Etmesine Dair Tezkere yayınlandı. Ayrıca Resmi Gazete’de Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Rekabet Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 4 Temmuz 2025 bugünkü Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

Hava durumu tahminleri il il yayınlandı | Yarın (4 Temmuz) hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? Bakan Kurum’dan son dakika uyarı: Sıcaklıklar 4-6 derece artacak!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Orman yangınları birçok ilde devam ederken, önümüzdeki hafta için kritik uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Sivas, Kayseri, Kastamonu, Karabük, Sinop, Bingöl, Muş, Amasya, Tokat, Erzurum, Ordu ve Giresun’da kuvvetli yağış bekleniyor. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yurt genelinde hava sıcaklıkları cumartesi gününden itibaren 4-6 derece artacağını duyurarak, orman yangınları ve sağlık açısından tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki, yarın hava nasıl olacak? Yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 4 Temmuz hava durumu raporu.

Öğretmenler arası hikâye yarışması başvuruları

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde yer alan kazanımlarla uyumlu, öğretim içeriklerini destekleyici nitelikte çocuk edebiyatına özgün katkılar sunacak hikâye metinlerinin üretilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Öğretmen Yazar, Çocuk Çiçek Açar” temalı öğretmenler arası hikâye yazma yarışması için başvuru kılavuzu yayımlandı.

Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırığı nasıl olur, iz bırakır mı, nasıl anlaşılır? Kene sokmasına ne iyi gelir, tedavi edilir mi? İşte kene ısırığında yapılması gerekenler!

Havaların ısınmasıyla beraber keneler sahaya indi ve kene ısırması vakalarında da artış yaşandı. Yaz aylarında park ve bahçelerde daha fazla vakit geçirilmesi nedeniyle sık görülen kene sokması ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Kene ısırığı nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir ve kene ısırığı nasıl anlaşılır? soruları da bu nedenle merak ediliyor. Kenelerden korunmanın yollarını ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatan uzmanlar, ilk yardım konusuna da dikkat çekti. Peki, Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırığı nasıl olur, iz bırakır mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

WhatsApp yıllar sonra bir ilke imza atıyor! Artık reklam gösterecek

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, yıllardır koruduğu reklamsız kullanıcı deneyimine veda ediyor. Meta’nın yeni gelir stratejisi kapsamında, WhatsApp’ın “Durum” ve “Keşfet” sekmelerinde sponsorlu içerikler yer alacak. Kullanıcı gizliliğini koruma taahhüdüyle hareket eden Meta, reklamların kişisel sohbetlerde görünmeyeceğini ve uçtan uca şifrelemenin devam edeceğini vurguluyor.