Mührü kırıp müşteri almaya devam ettikleri ortaya çıkmıştı; 3 kişinin öldüğü otel yangınına ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı

Pendik’te 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı otel yangınına ilişkin 2 sanığın 9’ar yıl, bir sanığın da 6 yıl hapisle cezalandırıldığı davaya ilişkin hazırlanan gerekçeli kararda, yangın yönetmeliğine uygun olmayan binanın mührü bozularak işletildiği kaydedildi.

Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mart 2023’te Doğu Mahallesi’ndeki 7 katlı otelde çıkan yangında müşterilerden Feyzullah Can Yetim, İbrahim Turan ve Tuba Üstündağ‘ın hayatını kaybetmesine ilişkin 3 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararını hazırladı. Kararda, sanıklar Murat Şah ve Cihan Şah tarafından işletilen otelde, resepsiyonda çalışan diğer sanık Ayşe Arslanşen’in de olay tarihinde otelde görevli olduğu belirtildi.

Haber verilmesi üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerince söndürülen yangın nedeniyle otelde konaklayan müşteriler Feyzullah Can Yetim, Tuba Üstündağ ve İbrahim Turan’ın hayatını kaybettiği hatırlatılan kararda İstanbul Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi Başkanlığının otopsi raporuna yer verildi.

Rapora göre, Tuba Üstündağ’ın ölümünün yanık ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği, İbrahim Turan’ın ve Feyzullah Can Yetim’in ölümünün ise yangın ortamında kalmaya bağlı dumandan boğulma ve karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu olduğu aktarıldı.

Mühürlendiği, sonrasında mührün bozulduğu açıklandı

Kararda, otelin daha önce yangınla mücadele konusunda zafiyeti olduğu ve işletilmek için yeterli koşulları taşımadığı için Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendiği anlatılarak, mühür bozularak otele müşteri kabul ettiği belirtildi.

Olay günü resepsiyona bakan sanık Ayşe Arslanşen’in görev yerini terk edip gittiği ifade edilen kararda, otele ait kamera kayıtlarına dair hard diskin yangından zarar görmesi nedeniyle incelenemediği kaydedildi.

Kararda, dava aşamasında alınan bilirkişi raporuna da yer verildi.

Olayının meydana geldiği pansiyonun düşük tehlike sınıfında olduğu anlatılan raporda, binada yağmurlama sisteminin bulunmadığı anlatıldı.

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yer alan otomatik yağmurlama sistemi olmadığı gerekçesiyle otelle ilgili olumsuz rapor verildiği belirtilerek, “Yönetmelikte açıkça ifade edilen yangın söndürme ve algılama sistemleri, yangına dayanıklı duman sızdırmaz kapıları, yangından kaçış planları, yangın esnasında itfaiyenin müdahale etmesine imkan sağlayacak uygun proje ve dizaynlar yapılmadan ve itfaiye dairesinden onay alınmadan binanın kullanıma açılmış olması gerekçesiyle işletme sahiplerinin kusurlu olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, sanıklar Murat Şah ve Cihan Şah’ın asli kusurlu, diğer sanık Arslanşen’in ise tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Gerekçeli kararda, tutuklu sanıklar Cihan Şah ve Murat Şah’ın “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 9’ar yıl, tutuksuz sanık Ayşe Arslanşen’in ise aynı suçtan 6 yıl hapisle cezalandırıldığı kaydedildi.

Dosya, incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesine gönderildi.

(AA)

Related Posts

Meriç Demir Kahraman canlı yayında anlattı! ‘Hastalık için değil adil yargılama için tahliye istiyoruz’

Gezi parkı davasında tutuklanarak cezaevine gönderilen Şehir Plancısı Tayfun Kahraman’ın MS rahatsızlığı gündeme geldi. Eşi Meriç Demir Kahraman, MR randevusunun 3 ay sonraya verilmediğini açıklamasıyla kamuoyundan cezaevine tepki geldi. Meriç Demir Kahraman süreci SÖZCÜ TV’de yayınlanan Senem Toluay Ilgaz’ın sunduğu Öncesi Sonrası Gece programında anlattı

İran Dışişleri Bakanı’na suikast girişimi son anda önlendi: İsrail’in terör hücresi çökertildi

İranlı yetkililer, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’ye yönelik planlanan büyük bir suikast girişiminin engellendiğini ve bu komplonun arkasındaki İsrail destekli “terör hücresi” üyelerinin yakalandığını duyurdu. Bu gelişme, Arakçi’nin Avrupa Birliği …

Özgür Özel, Ferdi Zeyrek anısına lokma dağıttı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ferdi Zeyrek anısına lokma dağıttı.

İstanbul’un gözde parkında ortaya çıktı: Herkesin aradığı yılanı kadınlar elleriyle yakaladı

İstanbul’un göbeğinde, Kadıköy’ün en işlek mahallelerinden birinde iki haftadır ortalıkta dolaşan 1.5 metrelik yılan sonunda yakalandı. Ne belediye ne de itfaiye ekiplerinin yakalayabildiği sarı yılan, mahalleli iki kadının soğukkanlı müdahalesiyle koruma altına alındı.

Orta Doğu’da endişelendiren gelişmeler: İsrail, İran, Suriye üçgeninde neler oluyor?

Orta Doğu’da gerilim her geçen gün tırmanırken, bölgedeki aktörler arasındaki hassas denge giderek kırılgan bir hal alıyor. Son gelen haberler, İran’ın ABD askeri üslerine karşı olası bir saldırı hazırlığında olduğunu ortaya koyuyor. New York Times …

Sağlık emekçilerinden yönetmelik tepkisi

Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri düzenlemeyle maaşlarının kesintiye uğradığını belirterek Ankara’da eylem yaptı. “Sağlık bir haktır, pazarlık konusu yapılamaz” diyen emekçiler, yönetmeliğin geri çekilmesini, insani ve kamusal bir sağlık sistemi talep etti.