Netanyahu: Yehud serbest bırakılana kadar Gazze’nin kuzeyine geçişlere izin verilmeyecek

İsrail ve Hamas Arasındaki Ateşkes Anlaşmasında Rehine Takası Tamamlandı

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında ikinci rehine takasının ilk ayağı bugün dört kadın rehinenin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassan Tugayları tarafından serbest bırakılmasıyla tamamlandı.

İsrail’in de bugün 200 Filistinli tutukluyu esir takası kapsamında serbest bırakması beklenirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden açıklama yapıldı. Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, sivil rehine Arbel Yehud serbest bırakılana kadar Gazzelilerin bölgenin kuzeyine geçmesine izin verilmeyeceği belirtildi. Ofisin açıklamasında, “(Ateşkes) anlaşması uyarınca, İsrail, bugün serbest bırakılması gereken sivil Arbel Yehud’un salıverilmesi ayarlanana kadar Gazzelilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine geçmesine izin vermeyecek” ifadeleri kullanıldı.

HAGARİ: HAMAS, ANLAŞMADAKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜNE UYMADI

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de yaptığı video açıklamada, esir takasının ikinci turunda Gazze’deki dört İsrailli kadın esir askerin serbest bırakılmasının ardından Hamas’ın sivil esirleri önce bırakma yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti.

AA’nın aktardığına göre, Hagari, “Hamas, anlaşmadaki sivil kadınları serbest bırakma yükümlülüğüne uymadı” ifadesini kullandı. Hagari, İsrail tarafından hayatta olduğu düşünülen kadın Arbel Yehud’un yanı sıra akıbetleri konusunda endişe duydukları Shiri Bibas ve çocuklarının yakında serbest kalması için çaba göstereceklerini belirtti.

HAMAS: YEHUD, HAFTAYA CUMARTESİ SALIVERİLECEK

Bir Hamas yetkilisi ise Reuters’a yaptığı açıklamada, Yehud’un gelecek hafta serbest bırakılacağını söyledi. Yetkili, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli akdın rehinenin haftaya serbest bırakılacağı yönünde arabuluculara bilgilendirme yaptığını belirtti. Yetkili, söz konusu rehinenin Arbel Yehud olduğunu ve gelecek cumartesi günü salıverileceğini kaydetti.

İSRAİL, BUGÜN İÇİN TALEPTE BULUNMUŞTU

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Nir Oz’dan kaçırılarak rehin alındığında 28 yaşında olan Alman-İsrailli Arbel Yehud’un da anlaşma kapsamında serbest bırakılması bekleniyordu. Arbel, erkek arkadaşı Ariel Cunio ile birlikte kaçırılarak Gazze’ye götürülmüştü. Bu hafta İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail, bugün yapılacağı açıklanan rehine takasında Arbel Yehud isimli rehinenin de serbest bırakılmasını istediklerini Hamas’a iletmişti. Haberlerde, Yehud’un sivil bir rehine olduğu, Hamas değil İslami Cihad tarafından rehin tutulduğunun düşünüldüğü, bunun da Hamas’ın onun serbest bırakılmasını geciktirmeye çalışabileceği yönünde Tel Aviv’de endişeye sebep olduğu ifade edilmişti.

Ateşkes ve rehine takası anlaşmasının 7’nci gününde, yani bugün toplam yedi İsrailli rehinin serbest bırakılmasının ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden çekilmeye başlayacak ve kuzey Gazze’de yaşayan Filistinliler de evlerine dönebilecekti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Atatürk gençliği emanete sahip çıktı

19 Mayıs 1919’da çıktığı Samsun’dan bağımsızlık ateşini yakan, “Bütün umudum gençliktedir” diyerek cumhuriyeti gençliğe emanet eden Ata’ya özlem bitmiyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kritik gelişme! Doğal gaz platformlarına saldırı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Karadeniz’de doğal gaz üretim platformlarındaki Rus ordusuna ait radar sistemi ve depolarına saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Temelli’nin Özdağ ile ilgili ‘Irkçılıktansa içeride kalmalı’ sözlerine tepki yağdı

DEM Partili Temelli’nin, canlı yayında tutuklu bulunan Zafer Partisi lideri Özdağ ile ilgili sözleri tepki çekti.

Murat Yetkin: Montrö’den sonra, Lozan… Hayırdır inşallah

Murat Yetkin: Montrö’den sonra, Lozan… Hayırdır inşallah

PKK’lılara yurt dışı kapıları kapalı

PKK üst düzey yöneticilerinin yurt dışına yerleşeceği iddia ediliyordu. Fakat uluslararası pek çok suçu bulunan isimler, yurt dışına çıkarsa tutuklanacak.

Eğlence mekanına silahlı saldırı! 8 ölü. Güney Afrika’da facia

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Durban şehrinde bir eğlence mekanına düzenlenen silahlı saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Polisten yapılan açıklamada, Umlazi ilçesindeki bir eğlence mekanına kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce …