Özgür Erdursun milyonlara müjdeyi verdi: Paranın nasıl alınacağını da açıkladı!

Türkiye’de Kıdem Tazminatı Hakkı Nasıl Kazanılır?

Ülkemizde çalışan milyonlarca insan, işten ayrıldıklarında güvence olarak gördükleri kıdem tazminatı hakkı hakkında meraklıdır. Yıllarca çalışan ve kıdem tazminatı hakkını kazanan bireyler, işverenin haklarını vermeyi reddettiği durumlarda ne yapacaklarını düşünmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, çalışanların hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkını alabileceklerini ve bu hakkı nasıl alacaklarını detaylı olarak anlatmaktadır.

Erdursun’dan Kıdem Tazminatı Hakkında Önemli Bilgiler

Erdursun, kıdem tazminatı konusunu ele aldığı yazısında, “Kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir” başlığı altında önemli detaylara dikkat çekmektedir. Sigortalı olarak çalışan bireylerin belirli prim günü şartlarını yerine getirmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabileceklerini belirtmektedir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan bireylerin 3600 gün prim ödeme şartını sağlamaları durumunda kıdem tazminatlarını alabilecekleri bilgisini paylaşmaktadır.

Aynı şekilde, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi veya 7000 prim günü şartlarını karşılamaları durumunda sigortalılık süresi şartı aranmaksızın kıdem tazminatı alabileceklerini aktarmaktadır. Kendi isteğiyle iş sözleşmesini fesheden bireylerin ise 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olmaları ve SGK’dan belirli yazıları alarak prim gün sayılarını tamamlamaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Erdursun, farklı yıllarda sigortalı olan bireyler için de prim günü şartlarını ve hak kazanma süreçlerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, bazı işletmelerin, kıdem tazminatı hakkı kazanmış olmalarına rağmen çalışanlarına bu hakkı vermediğine dikkat çekmektedir. Bu durumda işverenlere noter kanalıyla ihtar gönderilmesi, arabulucuya başvurulması veya iş mahkemesinde dava açılması gibi yolların izlenebileceğini belirtmektedir.

Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, iş mahkemesinde açılan dava sonucunda kıdem tazminatı, bankaların mevduatlara uyguladığı en yüksek banka faizi üzerinden ödenmektedir. Faiz başlangıç tarihi ise iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olarak belirlenmektedir.

Related Posts

İşsizlik Hırvatistan’da dert olmaktan çıktı

Hırvatistan, Mayıs ayında iş gücü piyasasında tarihi bir dönüm noktasına ulaştı. Hırvatistan İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı bir önceki aya kıyasla 0,5 puan azalarak yüzde 4,1’e geriledi. Bu oran, ülkenin kayıtlı …

Gençlere sunulan istihdam destekleri tek çatı altında toplandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), gençlerin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla istihdam teşviklerini İŞKUR Gençlik platformunda topladı.

İngiltere Merkez Bankası haziran ayı faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizi kararını açıkladı. BoE, haziran ayı faizini yüzde 4,25’te sabit tuttu.

İsrail-İran savaşı dengeleri değiştiriyor: Petrol piyasasında panik! Fark yüzde 100’ü aştı

İsrail’in İran’a saldırıları sonrası başlayan çatışmaların Hürmüz Boğazı’na ilişkin güvenlik endişelerini artırması nedeniyle, petrol taşımacılığı maliyetlerinde sert yükselişler görüldü.

Şeker fiyatları 4 yılın dibine çekildi

Uluslararası piyasalarda şeker fiyatları sert bir düşüş yaşadı. Küresel arz fazlası beklentisi, olumlu hava koşulları ve Çin’in sınırlı ithalatı nedeniyle şekerin libre fiyatı 0,1626 dolara gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü …

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 186 milyar dolar

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 186 milyar dolar