Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Meclis’ten geçti: Aile Hekimliği Kanunu da değişecek, işte detaylar…

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklikler Meclis’ten Geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve 28 maddeden oluşan ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu yeni düzenleme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hizmet birimleri ile ilgili kuruluşlarının hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Kanun kapsamında, ‘engelli’ kavramı, hayatlarında diğer bireylere göre zorluklar yaşayabilen fiziksel ya da ruhsal kısıtlı kişiler olarak tanımlanacak. Bu düzenleme ile vergi indirimine bağlı yaşlılık aylığı bağlanmasında vergi indirimine esas engelli raporu uygulamasında, çalışma gücü kaybı oranları Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulları tarafından belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına uygun olarak ‘Sağlık Hizmetleri Kanunu’na ‘Bilgi Toplama, İşleme ve Paylaşma Yetkisi’ maddesi ekleniyor. Bu yeni madde ile sağlık hizmeti almak için devlet veya özel sağlık kuruluşlarına başvuranların kişisel verileri işlenebilecek.

Ayrıca, ‘Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak ve belirlenen şartlar doğrultusunda verilecek. Aile hekimleri istihdam eden kuruluşlar Bakanlığa personel bilgilerini düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacak.

Yabancı öğrenciler, üniversite kayıtlarının devamı halinde eğitim gördükleri tarihten itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalı olabilecekler. Ayrıca klinik araştırmaların artırılması ve sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması da kanun kapsamında yer alıyor.

‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki diğer bir değişiklikle, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirleniyor. Özel sektör işverenlerinin SGK’ya yapacakları ödemelerde ise 5 puanlık indirim 4 puana düşürülüyor.

Bu yeni düzenlemelerle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken, sosyal güvenlik hakları ve sağlık hizmetleri Anayasa tarafından garanti altına alınıyor. Kanun değişiklikleri, sağlık alanında yaşanacak gelişme ve iyileşmeler için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. (Kaynak)

Related Posts

Meriç Demir Kahraman canlı yayında anlattı! ‘Hastalık için değil adil yargılama için tahliye istiyoruz’

Gezi parkı davasında tutuklanarak cezaevine gönderilen Şehir Plancısı Tayfun Kahraman’ın MS rahatsızlığı gündeme geldi. Eşi Meriç Demir Kahraman, MR randevusunun 3 ay sonraya verilmediğini açıklamasıyla kamuoyundan cezaevine tepki geldi. Meriç Demir Kahraman süreci SÖZCÜ TV’de yayınlanan Senem Toluay Ilgaz’ın sunduğu Öncesi Sonrası Gece programında anlattı

İran Dışişleri Bakanı’na suikast girişimi son anda önlendi: İsrail’in terör hücresi çökertildi

İranlı yetkililer, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’ye yönelik planlanan büyük bir suikast girişiminin engellendiğini ve bu komplonun arkasındaki İsrail destekli “terör hücresi” üyelerinin yakalandığını duyurdu. Bu gelişme, Arakçi’nin Avrupa Birliği …

Özgür Özel, Ferdi Zeyrek anısına lokma dağıttı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ferdi Zeyrek anısına lokma dağıttı.

İstanbul’un gözde parkında ortaya çıktı: Herkesin aradığı yılanı kadınlar elleriyle yakaladı

İstanbul’un göbeğinde, Kadıköy’ün en işlek mahallelerinden birinde iki haftadır ortalıkta dolaşan 1.5 metrelik yılan sonunda yakalandı. Ne belediye ne de itfaiye ekiplerinin yakalayabildiği sarı yılan, mahalleli iki kadının soğukkanlı müdahalesiyle koruma altına alındı.

Orta Doğu’da endişelendiren gelişmeler: İsrail, İran, Suriye üçgeninde neler oluyor?

Orta Doğu’da gerilim her geçen gün tırmanırken, bölgedeki aktörler arasındaki hassas denge giderek kırılgan bir hal alıyor. Son gelen haberler, İran’ın ABD askeri üslerine karşı olası bir saldırı hazırlığında olduğunu ortaya koyuyor. New York Times …

Sağlık emekçilerinden yönetmelik tepkisi

Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri düzenlemeyle maaşlarının kesintiye uğradığını belirterek Ankara’da eylem yaptı. “Sağlık bir haktır, pazarlık konusu yapılamaz” diyen emekçiler, yönetmeliğin geri çekilmesini, insani ve kamusal bir sağlık sistemi talep etti.