İmamoğlu Gözaltına Alınınca Ekonomideki Yıkım Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından ekonomide yaşanan yıkım, rakamlarla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
İBB Başkanı’nın tutuklanması ve görevden alınmasının etkilerini değerlendiren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, “Bu siyasi operasyon, bir ‘yargı darbesi’ olarak sadece adaleti değil, ekonominin temel dengelerini de altüst etti. Hazine’nin borç stoku 10 trilyon liraya dayandı” şeklinde konuştu.
“FATURASI YİNE İŞÇİYE, ESNAFA”
Türkiye’nin 19 Mart sabahı sadece bir adalet skandalıyla değil, aynı zamanda ağır bir ekonomik krizle uyandığını vurgulayan Genç, konuşmasına şu şekilde devam etti:
- Merkez Bankası rezervleri, darbe sonrası 10,2 milyar dolar eridi.
- Kur 41 TL’yi aşarken, dolarizasyon arttı, yabancı yatırımcılar dövize yönlendi.
- Gecelik faizler yüzde 46’ya çıktı, Merkez Bankası likiditeyi kısma yoluna gitti.
Reel sektör ne durumda? Ocak ayında 148 milyar dolarlık döviz açığıyla, bu hareketle birlikte büyük bir kur zararı doğdu. Her 1 TL’lik kur artışında reel sektörün zararının 148 milyar TL artmasıyla, bu siyasi kararın bedeli işçiye, esnafa ve üreticiye yansıdı.
TOKİ ve Banka Borçları Arttı
Ekonomik çöküş bununla sınırlı kalmadı. Hazine’nin borç stoku 10 trilyon liraya yükseldi, kur ve faizlerdeki ani yükselme nedeniyle borçlanma maliyetleri arttı. Bütçe şubatta 310 milyar TL açık verdi, iki ayda 450 milyar TL’ye çıktı. Faiz ödemeleri geçen yıla göre %155 arttı. Vatandaşın banka, kart ve TOKİ borcu 4,3 trilyon lirayı geçti.
Siyasi rakiplerini yargı yoluyla saf dışı bırakmaya çalışanlar, artık piyasanın güvenini de kaybetmiştir. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’nin risk primini 328 puana kadar yükseltti. Enflasyon beklentileri artarken, not indirimi tehlikesi kapıda.