Trabzon’da karayemiş çekirdeği yüzünden akciğer ameliyatı geçirdi

Güncel Sağlık Haberleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan ilginç bir olayda, 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş yediği sırada çekirdeğin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine zarar verdi.

Karabacak, yediği karayemişin çekirdeğinin soluk borusuna kaçmasıyla akciğerinde enfeksiyon oluştu ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı.

“Akciğerinde Tümöre Benzer Bir Lezyon Tespit Edildi”

Karabacak’ın şikayetleri devam edince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim bulunduğunu belirtti.

Tekinbaş, uzun süredir akciğer enfeksiyonları geçiren ve antibiyotik tedavisi alan hastanın sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon tespit edildiğini söyleyerek, durumu detaylı olarak açıkladı:

Hastanın tomografi sonucunda sağ akciğerinde tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler sonrasında hastaya operasyon yapılmasına karar verdik.

“Karayemiş Çekirdeği Akciğerde Hasara Yol Açtı”

Ameliyat sırasında akciğerden çıkarılan çekirdeğin, akciğerde tümöre benzer bir görünüm kazanmasından dolayı yanıltıcı olabileceği belirtildi. Ancak çekirdeğin çıkarılmasının ardından temizlendi ve aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.

Çekirdeğin akciğerin orta lobunu tıkayarak iltihaplanmaya neden olduğu ve hastaya ciddi zarar verdiği belirtildi. Ancak başarılı bir operasyon geçiren Karabacak’ın şu an durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edileceği açıklandı.

“Yabancı Cisimler Hava Yoluna Kaçabilir”

Prof. Dr. Tekinbaş, yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken durumları da vurgulayarak, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastaların ani öksürme ya da gülme sonucu yabancı cisimleri hava yoluna kaçırabileceğini belirten Tekinbaş, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle yutulan yabancı cisimlerin zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekinbaş, bronş ağacının detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Karayemiş Çekirdeği Yüzünden Hayatım Değişti”

Hastalığı atlatan Fatma Karabacak, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı:

“Bu olaydan sonra bir daha çekirdekli meyve yememeye karar verdim. Hocam sayesinde hayatta kaldım.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.