Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

Bakan Bayraktar: Akkuyu NGS tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Gabar Dağı’ndaki petrol üretimine ilişkin, “Oradan her yıl 2 milyar dolar kasamıza para geliyor. İnşallah üretim arttıkça daha da fazla olacak” dediği açıklamasında ayrıca Akkuyu’nun tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu da karşılayacak karşılayacağını söyledi.

‘Etkin pişmanlık’tan yararlanan Seyfi Beyaz’ın üç farklı ifadesi: İmamoğlu’nu suçladı, serbest kaldı

‘Etkin pişmanlık’tan yararlanan Seyfi Beyaz’ın üç farklı ifadesi: İmamoğlu’nu suçladı, serbest kaldı

Yunanistan savunma harcamalarını artırıyor; Atina’nın odağında Türkiye var

AB üye ülkelerinin çoğu Rusya tehdidine karşı silahlanmaya giderken Yunanistan’ın odağında Türkiye var. Atina uzun vadeli savunma stratejisi için çoktan adım attı

Kulis: AKP, Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için yol haritasını belirledi

Kulis: AKP, Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için yol haritasını belirledi

Diyarbakır Havalimanı pistinde çatlak: Uçuşlar durduruldu!

Diyarbakır Havalimanı’nda akşam saatlerinde meydana gelen teknik bir sorun, hava trafiğini olumsuz etkiledi. Pistte oluşan çatlak nedeniyle, havalimanı geçici süreyle uçuş trafiğine kapatıldı. Yolcu ve uçuş güvenliğini riske atmamak adına alınan karar doğrultusunda, iniş yapması planlanan uçaklar çevre illerdeki havalimanlarına yönlendirildi.

Kastamonu’yu sağanak vurdu: Üretim durduruldu

Kastamonu’da sağanak hayatı olumsuz etkiledi.