Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri Stratejik Hedefleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine özel röportajında Türkiye’nin milli denizaltı projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tatlıoğlu, Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı hedeflediğini ve aynı zamanda nükleer güçle çalışan denizaltı projesinin de planlandığını duyurdu.

MİLDEN Projesi ve Nükleer Denizaltı Hedefi

Tatlıoğlu, Milli Denizaltı (MİLDEN) projesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tamamen yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlı olmayan bir denizaltı inşa etme hedefinin uzun yıllardır devam ettiğini belirtti. Oramiral, projenin stratejik bağımsızlık ve ihracat potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, Milli Denizaltı’nın inşa sürecinin Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda başladığını açıkladı.

Reis sınıfı denizaltılarla elde edilen teknolojik yeteneklerin ardından Gölcük Tersanesi’nde denizaltı inşa kabiliyetinin devam ettirileceğini belirten Tatlıoğlu, nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası konusunda önemli bir adım atacaklarını dile getirdi. Ayrıca, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların müttefik ve dost ülkelere ihraç edileceğinin de altını çizdi.

Deniz Kuvvetleri Modernizasyonu ve Stratejik Hedefler

Tatlıoğlu’nun stratejik hedeflerine göre, Türkiye’nin donanma modernizasyonu sadece bölgesel güvenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel düzeyde etkisini genişleterek stratejik bir varlık oluşturacak. Bu dönüşüm; Milli Uçak Gemisi, MİLDEN denizaltıları, TF-2000 muhripleri, İ sınıfı fırkateynler, Hisar sınıfı karakol gemileri ve insansız hava aracı (İHA) filoları projeleriyle gerçekleşecek.

Türkiye’nin hedefleri arasında dünyanın ilk beş deniz hava kuvvetinden biri olmak, donanmanın operasyonel menzilini genişletmek, Akdeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar stratejik varlığını göstermek, Mavi Vatan doktrinini güçlendirmek ve denizlerdeki egemenlik haklarını güvence altına almak yer alıyor.

Related Posts

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.