Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor




İlaç kullanımında zamanlamanın önemi, birçok kronik hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, sağlık sektöründe önemli bir adım atmıştır. Bu özel kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hap içerisinde yöneterek hastaların sağlık süreçlerini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Benzersiz aşamalı salınım sistemine sahip olan bu kapsüller, hastalara gün içerisinde farklı saatlerde farklı dozlarda ilaç alabilme imkanı sunmaktadır ve tedavi yönetimini büyük oranda basitleştirmektedir.

Gün içerisinde otomatik ilaç salınımını sağlayan yenilikçi çözüm

Günlük ilaç programlarına uymak, özellikle bilişsel gerileme yaşayan yaşlı hastalar için oldukça zor olabilmektedir. UC San Diego tarafından geliştirilen akıllı kapsül teknolojisi, hastaların tedaviye uyum sağlamalarını kolaylaştırarak ilaç etkinliğini optimize etmeyi amaçlamaktadır. Bu özel kapsül, pH’a duyarlı bir polimer ile kaplanmış bir laktoz ve maltoz matrisi içermektedir. Böylelikle, farklı bariyerler aracılığıyla ilacın salınım süresi hassas bir şekilde kontrol edilebilmektedir.

Kapsülün dış yüzeyi ise midede çözünebilen bitkisel selüloz tabakasıyla kaplıdır. Bu sayede, hızla serbest bırakılması gereken ilaçlar, dış tabaka çözündüğünde anında salınım yapabilmektedir. Mühendisler ayrıca dış tabakayı çift işlevli magnezyum parçacıklarıyla zenginleştirmiştir. Bu parçacıklar, ilk ilacın hızlı salınımını sağlayarak aynı zamanda mide asidini nötralize ederek ikinci ilacın salınımını tetiklemektedir.

Araştırma ekibi, kapsülün etkisinin 24 saatten uzun süre devam etmesini sağlayacak yöntemler üzerinde çalışırken canlı organizmalarda testlere başlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, sindirim sisteminin daha ileri kısımlarında ilaç salınımını gerçekleştirebilecek gelişmiş versiyonlar da tasarlanmaktadır.

Related Posts

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.