28 Mayıs 2026 tarihinde Yargıtay Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz’in, emeklilere verilmemiş olan 8 bin 77 liralık seyyanen zam için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuru, bayram öncesi emeklilerden büyük destek gördü. Ülke genelinden binlerce emekli, bayram tatili öncesinde adliyelere giderek dilekçe vermek için seferber oldu. Emekliler, AYM’nin bayram sonrasında olumlu bir karar vermesini umuyor.
Antalya’da emekli olan Seyfettin Çilesiz, enflasyon verilerinin gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığı gerekçesiyle Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) dava açmıştı. Çilesiz, seyyanen zam talebiyle ilgili olarak da mahkemeden destek arayışına gitti. Mahkemelerin olumlu bir yanıt vermediği işin sonucu olarak Çilesiz’in davası Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Çilesiz ve avukatı Ali Erdem Gündoğan, “davanın acil görüşülmesi” için başlattıkları kampanya ile 1 milyon dilekçeye ulaşmayı hedefliyor. Bu kampanya, ülke genelinden büyük bir destek bulmuş durumda.
Emekliler, Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmek üzere bulundukları illerdeki adliyelere akın ederek dilekçe veriyor. Dilekçelerinde, Seyfettin Çilesiz’in davasının kendi haklarını da ilgilendirdiğini vurgulayan emekliler, seyyanen zam davasının bir an önce görüşülerek karara bağlanmasını talep ediyor. Mayıs ayı içinde başlatılan imza kampanyası, Kurban Bayramı nedeniyle büyük bir heyecan yaratmış durumda. Emekliler, bayram süresince adliyelerin kapalı olması nedeniyle bayram öncesinde yoğun bir şekilde dilekçe vermek için başvuruda bulundu.
Gaziantep’teki emekliler, 2023 seçimlerinde memurlara verilen ancak memur emeklilerine sunulmayan 8 bin 77 liralık seyyanen zamın katsayıya bağlanmasıyla her altı ayda bir artış gösterdiğini belirtiyor. Bugün itibarıyla bu zam tutarı memurlara 22 bin 157 lira olarak ödeniyor. Anayasa Mahkemesi, emekliler lehine bir karar alırsa, 2 milyon 558 bin emeklinin her birine 22 bin 157 lira ek ödeme yapılması gerekecek. Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, 2023’ten bu yana biriken alacağın 1 milyon liraya ulaştığını ve bunun da memur emeklilerine ödenmesi gerektiğini ifade etti. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri de AYM’nin kararını sabırsızlıkla bekliyor.